Neuvot, Suu

5 yleisintä ongelmaa huulien kanssa. Kuinka ratkaista ne?

Käytämme paljon aikaa kasvojemme ihoon, käsiin, hiuksiin ja muualle kehoon. Tästä huolimatta unohdamme usein huulien oikeanlaisen huolenpidon, mitkä kuitenkin usein altistuvat monille ulkopuolisille haitoille. Me keräsimme muutamia yleisimpiä ongelmia – sekä ratkaisut niihin.

Ensin hiukan tietoa huulien anatomiasta; huulissa on ohut kerros nimeltä marraskesi, eikä niissä ole talirauhasia, eivätkä ne sisällä paljoakaan melatoniinia. Tästä syystä huulet ovat käytännössä alastomat, eikä niissä ole luonnostaan paljoakaan suojaa. Huulet ja huulia ympäröivä alue ovat erittäin herkkiä, ja ne vahingoittuvat helposti. Mitkä ovat yleisimpiä ongelmia?huulet.jpg

KUIVUMINEN JA HALKEILU

Halkeileva huulien iho on erittäin yleinen ongellma monilla ihmisillä riippumatta ulkonäöstä, sukupuolesta tai iästä. Siihen on muutamiakin syitä, esimerkiksi lipominen tai huulien pureminen (stressin vuoksi), kuiva ilma, alhaiset lämpötilat, tai jopa turhan usein käytetty permanenttimeikki huulissa. Miten taistella kuivia huulia vastaan? Ensinnäkin, lopeta huulien lipominen ja pureminen ja aloita niiden suojaaminen voiteilla, vaseliinilla ja öljypitoisilla rohdoilla.

ROHTUMAT/HUULITULEHDUKSET

Herpes simplex -virus tiputtaa huulien immuunitasoa. Kaikkein tärkeintä on muistaa oikeanlainen hygienia huulilla ja huulia ympäröivällä iholla, mutta tämän lisäksi tulee muistaa laittaa antiviraalista voidetta joka kuivattaa herpeksen ja parantaa huulet. Muita huulisairauksia voi olla esimerkiksi angular cheilitis, joka on kivulias halkeama huulten reunassa. Nämä halkeamat yleensä johtuvat vitamiinien puutostilasta, raudan puutteesta, huonosta hygieniasta tai antibioottien syömisestä. Näissä tapauksissa sinun tulee ensin selvittää halkeaman syy, ja suorittaa sen vaatimat hoitotoimenpiteet asianmukaisen hoitajan ohjeistuksella.

RYPYT

Rypyt huulien alueella ovat ongelma, joka tulee iän myötä, mutta tätä saattaa aiheuttaa myös tupakan polttaminen (ns. ”tupakoitsijan rypyt”) tai liialliset kasvojen eleet (ns. vääntely, maiskuttelu, kiristely tai hymyily). Valitettavasti markkinoilla ei ole monia merkkejä jotka tekisivät voiteita huulten alueiden rypyille, joten ainoa mitä voit tehdä, on käyttää ryppyjä ehkäisevää kasvoseerumia.

VÄRIVIRHEET

Huulten värivirheitä saattaa tulla hormonihoitojen aikana (esim. ehkäisytuotteet), raskauden aikana tai altistuessasi suurelle määräälle UV-säteilyä. Kun huulillasi on pigmenttihäiriöitä, on suositeltavaa käyttää huulivoiteita, joissa on korkea UV-suoja.

RAJOJEN HÄLVENTYMINEN

Iän myötä huulista tulee vähemmän näkyvät. Pigmentti haalistuu muiden ikääntymisen merkkien myötä myös. Ratkaisu tähän on ainoastaan meikki – permanentti parempaa kestävyyttä varten tai voit myös käyttää päivittäin huulipunaa, voidetta tai rajauskynää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *